Omslag

De gestolen kinderen is een roman over het lot van tienduizenden Spaanse families.


Miguels rustige leven in een klein dorp niet ver van Salamanca verandert in één klap als hij op een dag een brief ontvangt van zijn tante. Zij draagt een geheim met zich mee dat te groot is om mee haar graf in te nemen: Miguel is geadopteerd. Miguels ouders hebben hier nooit ook maar met een woord over gesproken. Samen met zijn vriend Álvaro, archeoloog en amateurhistoricus, probeert Miguel zijn geschiedenis te reconstrueren. Álvaro krijgt het vermoeden dat Miguel een van de "gestolen kinderen" is. Langzaam ontdekt Miguel hoe een groot netwerk van Franco-aanhangers decennialang vele tienduizenden kinderen bij hun ouders heeft weggehaald. Zou hij daartoe behoren? Waarom zouden zijn ouders daaraan hebben meegewerkt? Hoe vindt hij ooit zijn biologische ouders terug?
Nieuw Amsterdam, augustus 2013, 256 p.

 

Omslag

Armelia is een familiegeschiedenis die zich afspeelt in het dorpje Santa Amalia (Extremadura, Spanje) aan de vooravond van de Spaanse burgeroorlog.


'Na wat er op 17 augustus 1936 was gebeurd, was alles mogelijk.'Zo begint het verhaal over het geboortedorp van de vader van de verteller in de Spaanse regio Extremadura. Centraal staan de kleurrijke en door iedereen geliefde Armelia en haar familie, die langzaam ontwricht raakt door de dreiging van een burgeroorlog. De lezer maakt kennis met vele kleurrijke personages: Filomena, de mater familias die in de toekomst kan kijken en communiceert met de doden; don Emilio, vermoedelijk de lelijkste pastoor die Spanje ooit gekend heeft; Mercedes, het engelenkind dat geboren wordt in een plas van bloed; en Vuelta, de haan die sinds het pensioen van zijn baas de slaap niet meer kan vatten. Hun wonderlijke levens nemen een dramatische wending als op 17 augustus 1936 de oorlog niet alleen de grote steden in Spanje blijkt te bezoeken, maar zijn klauwen ook naar de dorpen uitslaat.
Nieuw Amsterdam, augustus 2006, 272 p.

 

Omslag

Algebra voor leerlingen 12-16 is een wiskundedidactiekboek geschreven, samen met J. Faarts, T. Goris, T. Konings en A. Monquil, voor de lerarenopleiding. Zie hier voor meer informatie.

Omslag

Performance Evaluation of Periodic Railway Timetables schreef ik samen met Rob Goverde in het kader van mijn promotieonderzoek. Zie hier voor meer informatie.


 

Word Facebookvrienden met Gerardo Soto y Koelemeijer